Forum Eversun - Moda, Uroda, Kosmetyki Strona Główna

 Ogłoszenie 


Poprzedni temat «» Następny temat
Skladniki kosmetykow
Autor Wiadomość
LadyLand

Dołączył: 16 Cze 2005
Posty: 248
Skąd: gliwice
Wysłany: 2005-06-18, 19:33   Skladniki kosmetykow

AHA - alfa-hydroksykwasy. Dla cery tłustej i mieszanej. Złuszczają i wygładzają skórę, zapobiegają tworzeniu się zaskórników. Stężenie kwasów owocowych w kremach wynosi około 3 proc., zaś w preparatach peelingujących dochodzi do 10 proc. Są to kwasy owocowe z cytryny, czarnej porzeczki, owoców passion. Kwasy te wykazują działanie lecznicze zbliżone do witaminy A – stymulują prawidłowy proces wzrostu i odnowy komórek naskórka, poprawiają pigmentację skóry. Posiadają właściwości nawilżające, wygładzające, rozjaśniające skórę.
Algi morskie - bezcenne źródło witamin (B1, B2, C, D, E) pierwiastków (jod , sód , cynk , selen , mangan , miedź). Bogate w aminokwasy i witaminę D w stężeniu podobnym do plazmy krwi, co daje zdolność penetracji do najgłębszych warstw skóry. Działanie polega na pobudzeniu skóry – usuwaniu tłuszczu oraz toksyn nagromadzonych w skórze i tkance podskórnej .
Alkohol laurylowy - dodawany do kosmetyków ze względu na właściwości zapachowe. Nie nadaje się do cery tłustej i mieszanej.
Aloes - w przemyśle kosmetycznym aloes pozyskiwany jest z liści w procesie tłoczenia na zimno, uważany jest za środek do pielęgnacji, nawilżania i zmiękczania każdego rodzaju skóry. Zawiera wit., białka, kwas cynamonowy i bursztynowy, sole mineralne. Stymuluje biogennie. Ma działanie ochronne, napinające, odżywiające, poprawiające ukrwienie, oczyszczające, dezodorujące i wygładzające. Łagodzi podrażnienia posłoneczne, zmiękcza tkankę blizn, stabilizuje gospodarkę wodną, zwiększa dotlenienie, odtwarza strukturę płaszcza lipidowego. Jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym.
Arnika - wzmacnia i uszczelnia naczynia włosowate, zapobiega przekrwieniu. Polecana jest osobom ze skłonnością do tzw. pajączków.
Atelocollagen - kolagen, nawilża i uelastycznia. Na naskórku tworzy film napinający i wygładzający.
Azulen - działa przeciwzapalnie i łagodząco, ściąga pory skórne.
Bez czarny - posiada działanie moczopędne, przeciwzapalne, zmniejszające przepuszczalność i łamliwość naczyń krwionośnych. Sok wpływa na przemianę materii, usuwa z organizmu toksyny i szkodliwe substancje chemiczne. Stosowany w maseczkach, kremach do stosowania w stanach zapalnych skóry trądzikowej, łojotokowej, cellulitu. Sok może być podawany dla ludzi przechodzących kuracje odwykowe.
Biotyna - przeciwdziała starzeniu się skóry, rewitalizuje i wygładza.
Bisabolol - łagodzi podrażnienia, działa przeciwzapalnie. Do cery alergicznej.
Brzoza - wyciąg z brzozy uzyskiwany z liści, pączków brzozowych, odwarów, soków z liści działa wielokierunkowo: oczyszcza powierzchnię skóry, odtyka pory, zwiększa zdolności regeneracyjne skóry, podwyższa jej napięcie.
Ceramidy - substancje tłuszczowe (lipidy). Uszczelniają przestrzeń między komórkami warstwy rogowej naskórka, zmieniając go w pancerz ochronny. Ważne dla skóry suchej i delikatnej. Przywracają prawidłowe napięcie i elastyczność. Ceramidy stanowią ok. 40 % międzykomórkowych lipidów warstwy rogowej i są najważniejsze w grupie sfingolipidów . Niedobór ceramidów naskórka może powstać w wyniku działania na skórę rozpuszczalników oraz detergentów i środków myjących. Ceramidy uzupełniają naturalne lipidy naskórka poprawiając wygląd skóry, jej gładkość, elastyczność oraz odporność na negatywne wpływy środowiska. Stosowanie ceramidów wzmacnia naturalną równowagę wodno – lipidową.
Cynamonowiec - działanie; likwiduje nieprzyjemny zapach, ma działanie dezynfekujące, bakteriobójcze. Zastosowanie w preparatach do pielęgnacji do cery tłustej.
Cytrynowiec - kwas cytrynowy ma właściwości ściągające oraz wybielające zarówno skórę jak i paznokcie. Olejek cytrynowy ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i odstraszające owady. Cytrynowiec to główny składnik wód kolońskich i kompozycji perfumowanych, kwas cytrynowy wchodzi w skład kremów wybielających, preparatów przeciw nadmiernemu poceniu się, kremów do rąk. UWAGA: olejek cytrynowy może uczulać, zwiększyć wrażliwość skóry na promienie słoneczne.
Chaber bławatek - posiada działanie przeciw zapalne, przeciw bakteryjne, przeciw uczuleniowe. Zastosowanie: okłady w stanach zapalnych powiek i spojówek. Składnik kremów pod oczy, toników, płynów do demakijażu oczu. Podstawowe substancje roślinne - węglowodany, tłuszcze, woski, aminokwasy, białka, kwasy roślinne.
DNA - kwas dezoksyrybonukleinowy, doskonale przyswajany przez naskórek. Zapobiega utracie wilgotności i regeneruje skórę przesuszoną.
Drzewo herbaciane – działanie: przeciw zapalne, przeciw świądowe, antywirusowe, przeciw bakteryjne, przeciw grzybiczne, owodobójcze. Stymuluje układ odpornościowy. Zastosowanie: składnik kremów, roztworów lub jako czysty olej. Leczy trądzik, grzybice stóp, brodawki, oparzenia, opryszczkę, zwalcza łupież. Aromaterapia, katar, grypa.
Drzewo masłowe - z nasion powstaje masło shea, zawiera wit. z grupy B, wit. E i F. Działanie: masło shea natłuszcza skórę, łatwo się rozprowadza. Chroni skórę przed czynnikami klimatycznymi i chemicznymi. Zastosowanie: w preparatach do suchej, podrażnionej skóry w celu ochrony, wzmocnienia i uwodnienia naskórka. Dodawane do kosmetyków kolorowych i pielęgnacyjnych jako naturalny filtr przeciw słoneczny.
Chitosan, chitozan, chitin - substancje ochronne i nawilżające.
Chmiel - łagodzi, działa przeciwzapalnie. Do cery tłustej i mieszanej, dojrzałej.
Echinacea Angustifolia - stymuluje barierę immunologiczną skóry. Chroni przed bakteriami, wirusami i grzybami.
Eukaliptus - zawiera kwasy organiczne, garbnik, żywicę oraz flawonoidy. Działanie: przeciw bakteryjne (szczególnie gronkowce), przeciw wirusowe, uspokajające, owadobójcze, dezodorujące, gojące, stymulujące. Zastosowanie: w preparatach odkażających skórę, pomieszczenia w leczeniu oparzeń, odmrożeń, opryszczki, aromaterapia – problemy z oddychaniem. Podnosi ciśnienie krwi, może powstać alergia kontaktowa, może podrażniać błony śluzowe oczu i jamy ustnej.
Fibrocyclamide - wzmacnia nacisk na wyżej położone tkanki skóry. Skóra staje się bardziej jędrna, jakby wypełniona od wewnątrz.
Filtry słoneczne - chronią przed promieniami UV.
Fitoestrogeny - pochodzą z roślin. Działają jak kobiece hormony - estrogeny. Pobudzają produkcję kolagenu i elastyny.
Flawonoidy - obecne w wielu roślinach. Mają właściwości przeciwzapalne, łagodzące i kojące. Wzmacniają ścianki naczyń włosowatych, są używane w preparatach do cery z rozszerzonymi naczynkami krwionośnymi, do cery przesuszonej i podrażnionej. Chronią przed słońcem i wolnymi rodnikami.
Fosfolipidy - cząsteczki tłuszczów. Wzmacniają naskórek. Służą do transportowania innych substancji czynnych zawartych w kosmetykach. Wiążą wodę w naskórku, poprawiają jego jędrność.
Gliceryna - utrzymuje wodę w skórze.
Glinka zielona - środek leczniczy stosowany od 3 tysięcy lat – bogata w oligoelementy, magnez, fosfor (wzmacnia naskórek), krzem, cynk, aluminium (ściąga i zabliźnia), wapń, sód (stymuluje spalanie tłuszczów i białek).
Goryczka - zawiera alkaloidy, enzymy, cukry, flawonoidy. Posiada działanie poprawiające trawienie łagodzi stany zapalne. Zastosowanie: kosmetyka o działaniu przeciw zapalnym.
Goździkowiec– działanie: antyseptyczne, przeciw bólowe, immunologiczne, zapobiega procesom starzenia. Zastosowanie: w preparatach do masażu, pobudza układ nerwowy.
Herbata – podstawowym składnikiem są garbniki, liście zawierają alkaloidy, cukry, kwasy organiczne, wit. B1,B2,PP,C,K,P, związki mineralne, mikroelementy. Działanie: bakteriobójcze, przeciw rodnikowe, wzmacnia naczynia krwionośne oraz poprawia włosowate. Kwas elagowy chroni przed szkodliwym wpływem środowiska, ma działanie przeciw nowotworowe. Zastosowanie: przeciw starzeniowo skory, w kremach pielęgnacyjnych, tonikach (kremy pod oczy – zmniejsza obrzęki i sińce), preparaty antycellulitowe, pasty do zębów. Świeży napar z herbaty jest skuteczny w leczeniu zapalenia spojówek, owrzodzeniach skory i oparzeń.
Hibiskus – zawiera prowitaminę A, wit. C, kwasy organiczne i sole mineralne. Działanie: obkurcza rozszerzone drobne naczyńka krwionośne, rozjaśnia przebarwienia skory, usuwa toksyny, kwas protokatechowy – działanie przeciw nowotworowe, przeciw utleniające. Stosowany do pielęgnacji skory wrażliwej ze zmianami rumieniowymi, skłonnej do podrażnień.
Hydroprotektor - nawadnia powierzchniowe warstwy skóry, działa natychmiastowo
Jabłoń - zawiera pektyny, garbnik, olejki eteryczne, cukry, wit. C, prowitamina A, kwas organiczne ( jabłkowy, cytrynowy, winowy), mikroelementy. Działanie: kwasy owocowe AHA działają keratolitycznie, uelastycznia naskórek, rozjaśnia przebarwienia, ułatwia penetrowanie w głąb skóry, p/działa powstawaniu zaskórniaków. Zastosowanie: kosmetyki do cery suchej, odwodnionej z oznakami starzenia się, w szamponach. UWAGA kosmetyki z kwasami owocowymi powinny zawierać filtry UVA, UVB.
Jałowiec – rozszerza naczynia włosowate skóry, działa bakteriobójczo, przeciw grzybicznie, ściągająco, zmniejsza objawy cellulitu. Aromaterapia – działanie antydepresyjne. Stosowany jako afrodyzjak. Zastosowanie: składnik toników, kremów maseczek dla cery łojotokowej, trądziku, stany zapalne skory, łupież. Składnik maści przeciw odmrożeniom. UWAGA – nie stosować w czasie ciąży.
Jeżówka purpurowa – działanie: zwiększa odporność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Zastosowanie: w stanach zapalnych, trądziku, w leczeniu łuszczycy, opryszczki, owrzodzeń i zmian alergicznych.
Kaolin - oczyszcza, do cery tłustej i mieszanej.
Kasztanowiec zwyczajny - działanie: escyna, flawonoidy, pochodne kumaryny działają przeciw obrzękowo, przeciw zapalnie, ściągająco, przeciw bakteryjnie. Poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych skóry i zmniejsza ich kruchość. Zastosowanie: preparaty wyszczuplające, kremy pielęgnacyjne do skóry z problemami naczyniowymi, szampony, odżywki do włosów tłustych, kremy matujące.
Kawa - działanie: pobudza aktywność psychiczna, miejscowo rozszerza naczynia krwionośne. Zmniejsza obrzęki, poprawia ukrwienie skóry, przyspiesza przemianę materii. Zastosowanie: składnik produktów zwalczających cellulit, otyłość, używany również jako składnik kremów i żeli do pielęgnacji powiek.
Koenzym Q 10 - stymuluje oddychanie komórek, a w konsekwencji ich metabolizm.
Kofeina - alkaloid występujący m.in. w kawie, herbacie . Stymuluje rozkład i wydzielanie lipidów , przeciwdziała gromadzeniu wody w tkance łącznej czyli głównych czynników wpływających na tworzenie celluitu .
Kolagen - w kosmetyce stosuje się kolagen pochodzenia zwierzęcego i tzw. roślinny, uzyskiwany z pszenicy. Zatrzymuje wodę. Jest to naturalne białko skóry występujące w tkance łącznej. Włókna kolagenowe stanowią ok. 72 % suchej masy skóry, są więc głównym składnikiem budulcowym. Występuje w skórze w postaci grubych włókien, krzyżują się, przeplatają, dając skórze rozciągliwość i odporność na urazy mechaniczne . W wieku dojrzałym, włókna te ulegają stwardnieniu, zbiciu i rozpadowi dając obraz skóry atroficznej.
Kolagen rzekomy – pochodzenia roślinnego prowokuje tworzenie kolagenu w ludzkiej skórze
Kompleks matujący - regulator gruczołów łojowych.
Kwas hialuronowy - wiąże i czasowo zatrzymuje w skórze 100 proc. wody więcej niż sam waży. Nawilża i wygładza zmarszczki. Stosowany w zastrzykach do wypełniania zmarszczek. Występuje w przestrzeni między komórkami skóry w interakcji z włóknami kolagenowymi.
Kwas salicylowy - oczyszcza, zmiękcza warstwę rogową naskórka.
Kwasy stearynowe - mają działanie drażniące i pobudzają powstawanie zaskórników. Nie nadają się do cery mieszanej i tłustej.
Lanolina - tłuszcz z wełny owczej. Jej pochodne osłabiają działanie drażniące mydeł i kremów (niewskazane do cery tłustej i mieszanej).
Lawenda – działa: antyseptyczne, bakteriobójcze, łagodzące objawy grypy, kataru, działa kojąco na układ nerwowy. Reguluje pracę gruczołów łojowych. Zastosowanie: substancje zapachowe przy produkcji perfum, dezodorantów, mydeł, płynów do kąpieli. Stosowany w płynach na porost włosów. Wysuszone kwiaty odstraszają owady!
Lecytynav - wygładza i uelastycznia skórę.
Lipa - ma ponad 20 flawonoidów zawierających kwasy organiczne, garbniki, śluz, sole mineralne farnezol, geraniol, engenol. Działanie: nawilżające, p/zapalne, ściągające, ochronne i poprawiające ukrwienie skóry. Zastosowanie: maseczki, kremy, toniki (wszystkie rodzaje cery) z objawami zapalenia, podrażnienia i w przebiegu trądziku młodzieńczego i różowatego. Preparaty do włosów powodują, że włosy stają się miękkie i puszyste.
Lipidy mleczne - lipidowa frakcja mleka, nawilża. Znajdujące się w niej NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) i witamina F odgrywają rolę w tworzeniu naskórka i kolagenu w skórze.
Liposomy - mikrocząsteczki (ciała tłuszczowe) charakteryzujące się możliwością wprowadzania w głąb skóry substancji czynnych i wody. Zbudowane są z substancji fosfolipidowych takich jak lecytyna – naturalny składnik błon komórkowych w skórze. Liposomy wykazują bardzo silne działanie nawilżające oraz inne, zależne od substancji zamykanych w puste mikrocząsteczki.
Lukrecja - działanie: przeciw zapalne, przeciw alergiczne (inaktywacja histaminy), proestrogenne, przeciw bakteryjne, przeciw wirusowe, przeciw rodnikowe, wybielająco chroni skórę przed UV. Zastosowanie: do cery podrażnionej, nadmiernie wrażliwej i tłustej ze skłonnościami do wyprysków bakteryjnych. Substancje z korzenia lukrecji stosuje się do pielęgnacji rąk, ust, i jamy ustnej. Ma właściwości pianotwórcze wykorzystywane w szamponach do włosów zniszczonych. Tworzy struktury żelowe służące do zagęszczenia lotionów i toników.
Łopian - działa przeciwłojotokowo i bakteriostatycznie, oczyszcza i ułatwia gojenie naskórka.
Łubin biały - zawiera białka, tłuszcze mikroelementy, witaminy, alkaloidy. Działanie: witaminy i mikroelementy biorą udział w reakcjach biochemicznych skóry. Zastosowanie: dodatek do maseczek, kremów, mleczek do pielęgnacji cery dojrzałej, przyspiesza odnowę komórkowa skóry i zwiększa hydrofilność warstwy rogowej
Malwa - związki śluzowe, antocyjany, fitosterole, sole mineralne. Działanie: uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, przeciw zapalne. Śluzy działają osłaniająco i chronią skórę przed czynnikami zewnętrznymi .
Mącznica lekarska - liście zawierają garbniki, kwasy organiczne i substację leczniczą glikozyd arbutyne, którą daje hydrochinon. Działanie: hydrochinon hamuje wytwarzanie melaniny naskórku – zapobiega przebarwieniom. Pozostałe składniki działają przeciw zapalnie, ściągająco i odkażająco. Zastosowanie: preparaty wybielające skórę rąk i twarzy.
Mięta pieprzowa - działanie: pobudzające, odkażające, przeciw świądowe, chłodzące.
Migdałowiec - działanie: olej migdałowy silnie zmiękcza i łatwo wnika w naskórek. Zastosowanie: w preparatach do suchej skóry, jako składnik kremów odżywczych i kremów do pielęgnacji rąk i paznokci. Makuch czyli masa z wyciśniętych nasion, wykorzystuje się w preparatach oczyszczających skórę.
Miłorząb japoński - zawiera duże ilości flawonoidów, glikozydy i kwasy organiczne. Działanie: flawonoidy działają przeciw zapalnie, neutralizują wolne rodniki, wzmacnia i uszczelnia naczynia kapilarne. Glikozydy łagodzą podrażnienia i nawilżają skórę. Zastosowanie: składnik preparatów przeciw zmarszczkowych, ujędrniających i antycellulitowych. Stosowany dla skóry z problemami naczyniowymi.
Minerały Morza Martwego (sól krystaliczna, czarne błoto) - dostarczają chloru, bromu, magnezu, potasu, sodu, wapnia i jodu.
Mirystynian isopropylowy - ester kwasu tłuszczowego, składnik natłuszczający. Nie nadaje się do cery tłustej i mieszanej.
Mocznik - uplastycznia i złuszcza naskórek, silnie nawilża. Stosowany w tonikach, kremach i preparatach leczniczych do skóry suchej i szorstkiej.
Morela - działanie: odżywcze, zmiękczające, wygładzające naskórek. Zastosowanie: jest nośnikiem substancji aktywnych w preparatach pielęgnujących skórę. Bardzo drobno zmielone nasiona oczyszczają skórę ciała i twarzy, stosowane są w kosmetykach pilingujących.
Morszczyn - łagodzi podrażnienia, działa przeciwzapalnie. Do cery tłustej i mieszanej.
Nagietek - bogaty w karoteny i flawonoidy, związki roślinne, wykazuje szerokie spektrum działania na ścianki włosowatych naczyń krwionośnych. Flawonoidy poprawiają ukrwienie skóry, uszczelniają naczynia włosowate dzięki czemu zmniejszają obrzęki i łagodzą skutki podrażnień i uczuleń .
NMF (naturalny czynnik nawilżający) - wytwarzana w naskórku substancja odpowiedzialna za wiązanie wody i nawilżanie.
NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Grupa wysoce nienasyconych kwasów tłuszczowych, których obecność jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do niedawna związki te nazywano witaminą F. Nie są wytwarzane w organizmie i muszą być pobierane z zewnątrz. Kwasy te biorą ważny udział w tworzeniu „ sebum ”, warstwie lipidowej naskórka
Oczar wirginijski - roślina lecznicza i kosmetyczna pochodząca z Ameryki Północnej, bogata w garbniki. Substancja ta działa ściągająco, poprawia ukrwienie, ogranicza wydzielanie łoju skórnego, uszczelnia ścianki naczyń włosowatych.
Oleje roślinne: skarb dla urody – tłuszcze i oleje roślinne występują głównie w nasionach, stanowią tam ważną rezerwę składników odżywczych dla rozwoju zarodka. Sporadycznie występują także w owocach, np.: awokado. Z chemicznego punktu widzenia są one mieszankami trójglicerydów – estrów glicerynowych z trzema, najczęściej różnymi kwasami tłuszczowymi. Mogą być kwasy nasycone - nie zawierają podwójnych wiązań i są charakterystyczne dla tłuszczów zwierzęcych. Nienasycone kwasy tłuszczowe – NNK. Tłuszcze te zaliczano kiedyś do związków typu witamin (witamina F). Oleje roślinne są nośnikami substancji czynnych, np. witamin i fitisteryn. Cienki film, jaki tworzą na powierzchni przepuszcza parę wodną, pozwala skórze oddychać, uelastycznia skórę, zmiękcza.
* arachidowy - zawiera witaminę E oraz NNKT, w tym kwas arachidowy i linolowy, które chronią przed utratą wilgoci i wolnymi rodnikami. Natłuszcza i chroni przed słońcem;
* awokado - w miąższu z owoców znajduje się 30 – 70 % oleju, kompleksu witamin : A , B , D, E, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, lecytynę. Bardzo dobrze przenika przez skórę i ma właściwości zmiękczające. Działanie: nawilżające odżywcze, regenerujące, łagodzące podrażnienia, działające przeciw procesom starzenia. Stosuje się do leczenia twardziny i zmian alergicznych. Nie wykazuje działania drażniącego, ani uczuleniowego . Z owoców i nasion wyizolowano slewalen o działaniu bakteriobójczym, przeciwgrzybiczym
* jojoba - pozyskuje się z podobnych do orzeszków owoców pustynnego krzewu rosnącego między Meksykiem a zachodnią częścią USA. Owoc krzewu składa się w 50 % z bezwonnego płynnego wosku zwanego olejkiem, który poza alkoholem i kwasami tłuszczowymi nie zawiera żadnych zanieczyszczeń. Szybko się wchłanie, nie pozostawia tłustego filmu, daje skórę gładką, elastyczn . Olejek jest rozpuszczalny w wodzie i ma zdolności regulowania wilgotności skóry ludzkiej.
* kokosowy - otrzymywany z owoców palmy kokosowej. Orzechy zawierają cukry, białka, tłuszcze, sole mineralne. Z tłuszczu uzyskuje się olej odporny na jełczenie i doskonale pieniący się. Tworzy na skórze i włosach filtr ochronny, zapobiega utracie wody.
* migdałowy - zawiera kwasy tłuszczowe i sterole, będące roślinnymi hormonami. Koi, uzupełnia niedobory lipidów w skórze;
* sojowy - zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych;
* wiesiołkowy - bardzo bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (80 %), w tym 10 % rzadko spotykanego w przyrodzie GLA (kwas gammalinolenowy ) reguluje wiele czynności skóry. Brak GLA powoduje m.in. podatność na alergie i nadmierne rogowacenie .
* z kiełków pszenicy - bogaty w NNKT i witaminę E. Zapobiega odwodnieniu skóry i chroni przed słońcem i wolnymi rodnikami;
* z pestek brzoskwiń - regeneruje, odżywia i nawilża; zmiękcza naskórek i ściąga rozszerzone pory; poprawia koloryt;
* z pestek winogron - bogaty w kwasy tłuszczowe i fosfolipidy o strukturze bardzo podobnej do liposomów, dobrze wchłaniany przez naskórek. Zawiera związki o dużej aktywności antyutleniającej. Chroni przed wolnymi rodnikami, nawilża.
Owies zwyczajny - działa przeciwzapalnie, uelastycznia naskórek. Polecany alergikom.
Pantenol, czyli prowitamina B5 - nawilża, wspomaga NMF. Może przenikać przez warstwę rogową naskórka i docierać głęboko do skóry właściwej. Łagodzi podrażnienia i zapobiega nadmiernemu rogowaceniu naskórka.
Placenta pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego - zawiera kompleks witamin, aminokwasów, enzymów i mikroelementów. Poprawia oddychanie komórkowe, zwiększa ukrwienie tkanek.
Propolis – kit pszczeli - naturalny produkt pszczeli o właściwościach antybakteryjnych. Przyspiesza gojenie skóry. Ma właściwości antyseptyczne, zdolności regenerujące i reparacyjne wielu tkanek, m.in. wygładza skórę, uelastycznia ją.
Prowitamina B5 czyli kwas pantotenowy – odgrywa bardzo ważną rolę w nowoczesnej , biologicznie aktywnej kosmetyce . W preparatach kosmetycznych najczęściej stosuje się ol-pantenol, który jest prowitaminą B5. Związek ten jest bardziej stabilny niż kwas pantotenowy i lepiej penetruje skórę – dociera do skóry właściwej m. in. z powodu małych cząsteczki i łatwej rozpuszczalności w wodzie. Przechodzi też do korzeni włosów i górnej warstwy paznokci. Działanie – nawilżające, promieniochłonne. Występuje głównie w środkach do pielęgnacji włosów, chroniąc je przed uszkodzeniem . Wnikając do korzenia włosa, witamina zostaje przemieniona w kwas pantotenowy. Działanie: zapobiega rozszczepianiu się włosów, wzmacnia, przywraca połysk, poprawia rozczesywalność i układanie włosów .
Retinol - jedna z trzech postaci witaminy A. Przyspiesza cykl odnowy naskórka, którego warstwa rogowa staje się cieńsza. Spowalnia proces nadmiernego rogowacenia. Wzmacnia funkcje ochronne naskórka. Reguluje procesy malanogenezy, czyli zmniejsza przebarwienia. Powoduje zwiększenie zawartości kolagenu w skórze właściwej, odnowę komórek i przyspieszenie matabolizmu. Efektem jest zwiększenie elastyczności i sprężystości skóry, powodujące wygładzenie się zmarszczek.
Sodium PCA– najważniejsza składowa NMF (Natural Mouisturizing Factor) naturalnego czynnika nawilżającego występującego w warstwie rogowej naskórka. Składnik ten posiada unikalną zdolność wiązania wody w górnych warstwach naskórka, poprawiając jego elastyczność
Żywokost – znana od stuleci roślina lecznicza (już w XVI w. opisał je Paracelsus). Wyciąg z żywokostu ściąga i zmiękcza skórę. Jest źródłem alantoliny, która pobudza naskórek do regeneracji i idealnie łagodzi wszelkie podrażnienia cery (zranienia, płytkie otwarcia naskórka, skaleczenia, oparzenia i odparzenia).
 
 
Google

Wysłany:    Reklama


 
 
 
Mary

Dołączył: 18 Cze 2005
Posty: 55
Skąd: Dębica
Wysłany: 2005-06-18, 21:46   

podziwiam:) moja współlokatorka też studiuje kosmetologie i mogę się czasem dowiedziec ciekawych rzeczy:)
 
 
 
Marakesh

Dołączył: 18 Cze 2005
Posty: 305
Wysłany: 2005-06-19, 14:54   

I ja podziwiam :) Tyle, ze ja wole wszystko w praktyce.. ale prawda taka, ze praktyke trzeb aoprzec na wiedzy ;)
 
 
suselka

Dołączył: 01 Lip 2005
Posty: 8
Skąd: Toruń
Wysłany: 2005-07-01, 20:29   

warto mieć taką wiedzę, tylko jak ją wykorzystać kupując krem czy szampon?? Poza tym nazwy składników kosmetyków podawane są (powinny być )wg. INCI.
Także dla przeciętnej klientki drogerii raczej tak należałoby je podać.
_________________
Pozdrawiam :)
 
 
LadyLand

Dołączył: 16 Cze 2005
Posty: 248
Skąd: gliwice
Wysłany: 2005-07-02, 14:20   

Takie nazwy jak napisalam sa bardzo czesto na opakowaniu, wiec jesli np. wiesz na co jestes uczulona itd to sprawdzasz sklad kosmetyku i po klopocie, wiesz czy mozesz kupic, pozdrawiam
 
 
 
martynaa

Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 75
Skąd: Kraków
Wysłany: 2005-09-16, 10:41   

gdzie można kupić półprodukty do kosmetyków ??
 
     
nataliaada 

Pomogła: 1 raz
Wiek: 23
Dołączyła: 30 Sie 2005
Posty: 40
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2005-09-18, 19:37   

W aptece?Nie wiem , ale jeśli już gdzieś , to chyba najprędzej tam :|
Wiem ,że np. ciekłą parafinę , która jest składnikiem kremów , balsamów można kupić w buteleczce ( paraffinum liquidum , mineral oil) albo podobnie samą wazelinę (petrolatum).
 
     
Aga BJ


Dołączył: 29 Cze 2005
Posty: 90
Skąd: Łódź
Wysłany: 2005-10-17, 21:29   

unikam kosmetyków które na począrku skłądu ( do 4 miejsca) mają paraffinum liquidum i sls
 
     
Bicosław 

Dołączył: 02 Paź 2005
Posty: 166
Skąd: Ostrzeszów
Wysłany: 2005-12-30, 22:15   

A ja sie dziwie ze taki syf wprowadzaja w te kosmetyki naprawde szok toksyczne swinstwa ale zalezy tez chyba od kosmetyku
 
     
niedzielka 

Dołączyła: 03 Gru 2008
Posty: 1
Skąd: wawa
Wysłany: 2008-12-03, 15:49   

kosmetyki powinny zawierać substancje odbudowujące strukturę włosów i skóry (ceramidy, keratynę) oraz odżywcze i nawilżające oleje roślinne itp (cala lista na http://www.handsomemen.pl...Ceramidy,0.html )
 
     
ja85gusiek 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 30 Sty 2009
Posty: 2134
Skąd: :)
Wysłany: 2009-04-18, 13:11   

zauważyłam, że szampony do włosów bardziej znanych firm na rynku, zawierają sls, czyli silikony, które pogrubiają włos, ale tylko do kolejnego mycia, a wcale go nie wzmacniają, więc czy jest sens stosować takie preparaty? :shock:
 
     
czarnulka 


Pomogła: 10 razy
Wiek: 20
Dołączyła: 09 Gru 2006
Posty: 1620
Skąd: szczecin
Wysłany: 2009-04-18, 13:45   

Właśnie, bo to Kochana chwyt reklamowy cudowne działanie^^ a w rzeczywistości aha... jasne... =/
_________________
''Kochająca kobieta wybacza wszystko, lecz nie zapomina niczego''
/Khalil Gibran /
 
     
ja85gusiek 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 30 Sty 2009
Posty: 2134
Skąd: :)
Wysłany: 2009-04-18, 21:52   

Ja już jestem uczulona na chwyty reklamowe po 5 latach studiów i naprawdę czasem dziwię się ludziom jacy są naiwni... :shock:
 
     
martu18 

Dołączyła: 07 Kwi 2009
Posty: 271
Skąd: z piekiełka ;)
Wysłany: 2009-04-19, 22:34   

ja85gusiek napisał/a:
Ja już jestem uczulona na chwyty reklamowe po 5 latach studiów i naprawdę czasem dziwię się ludziom jacy są naiwni... :shock:


chyba bardziej nieuświadomieni niż naiwni...
 
     
Joanna 
Kosmetyka moja pasją


Wiek: 27
Dołączyła: 23 Sty 2006
Posty: 251
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-03-13, 20:03   

http://bit.ly/bJQGoa
moj artykuł na temat szkodliwych substancji na blogu
_________________
www.joanna-kosmetyka.blog.onet.pl
http://www.best-class.pl/ebook,0,10, e-book
Krytykować to znaczy dowieść autorowi że nie robi tego tak, jakbym ja to zrobił gdybym potrafił. ( Karel Čapek)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Z naszego sklepu



 I płytki łazienkowe I  I  Usuwanie cellulitu I salony kosmetyczne Warszawa I  wyposażenie salonów kosmetycznych I  redukcja tkanki tłuszczowej I 
konsulting spa  kosmetyki na solarium  Blog Kosmetyczny  Solaria, urzadzenia kosmetyczne Kosmetyki Profesjonalne kosmetyki fryzjerskie echosline
 Blog o dizajnie, wnętrzach i nie tylko